Hejde Knäcke, ett knäckebrödsbageri på den gotländska landsbygden


Hejde Knäcke startade sommaren 2009. Det första fröet till att starta ett knäckebrödsbageri i Hejde såddes av ett par bekanta. Sommargotlänningar som de är så var de nere och besökte sitt hus i Ljugarn allahelgonahelgen 2007. Vid ett besök hos dem så satt vi och samtala om allt mellan himmel och jord. Slutligen kom vi in på knäckebröd.

”På Gotland finns det inget gott knäckebröd att köpa.  Skall man ha ett gott knäckebröd så måste man ta med sig det ifrån Stockholm.”

Vid den tidpunkten gick jag i tankarna om vad man gör efter att jobbat drygt 20 år på KappAhl. Jag blev tvungen att sluta där då mina fötter hade tagit alltför mycket stryk efter allt gåendes och ståendes på hårda betonggolv. Efter 5 operationer sa jag till mig själv att det här inte fungerar längre. Så då startar man ett knäckebrödsbageri.

Påståendet från våra bekanta i Ljugarn etsade sig fast och planerna på att bygga ett lokalt knäckebrödsbageri hade börjat. Affärsplaner skrevs, finansiärer kontaktades och ritningar togs fram. 2008 fyllde min sambo 50 år och till den festen med 100-talet deltagare såg jag chansen att testade mitt egenutvecklade knäckebrödsrecept. Berömmet strömmade in och jag fylldes av självförtroende om att det fanns något i produkten som folk var beredda att betala för. Så efter den festen och testen startade bygget av knäckebrödsbageriet. Sommaren 2009 levererade jag de först knäckebrödspåsarna till Annelies Skafferi Hemse. Andra butiker runt om på Gotland tog emot Hejde Knäcke med stor förtjusning. Det var verkligen sant, det saknades ett gotländskt knäckebröd. Många andra fantastiskt goda delikatesser, tillverkade av Gotlands alla mathantverkare, fanns det. Men inget knäckebröd.

Så från den sommaren 2009 har jag bakat knäckebröd i stort sett varje dag året runt. Ett handgjort knäckebröd tar sin tid vilket gör att den stora efterfrågan tvingar kaveln att kavla många degar varje dygn.

För ett och ett halvt år sedan började jag utveckla mitt egentillverkade knäckebröd. Efter att ett stort antal människor har fått smaka mitt bröd i många olika sammanhang känner jag mig nu trygg i att låta ännu fler få njuta av Hejde Knäcke.

Brödets namn kommer från min hemsocken Hejde på Gotland, där mitt bageri också ligger. Hejde ligger på den gotländska landsbygden, ungefär 30 kilometer söder om Visby.

Min ambition med Hejde Knäcke är att leverera ett närproducerat, handgjort delikatessknäckebröd till mina kunder. Det viktigaste för mig är att råvarorna är närproducerade - men det är såklart en fördel om de även är ekologiskt odlade. Därför använder jag bara ekologiskt gotlandsmjöl i min produktion. Mjölet hämtas från Roma Valskvarn.


Mycket av min inspiration får jag av mina duktiga mathantverkskollegor. Hejde Knäcke är medlem i ett flertal nätverk och föreningar med fokus på gotländska närproducerade matprodukter.