Knäckebrödets historia


Jäst hårdbröd är en svensk uppfinning. Det började bakas i Sverige på medeltiden, då man behövde ett hållbart bröd som var lätt att förvara under långa, kalla vintrar.

Till skillnad från de tjocka hårdbröden fanns de tunna jästa från början bara i östra Värmland. Idag är knäckebrödet en av Sveriges största exportprodukter vad det gäller livsmedel.

De första industriella knäckebrödsbagerierna kom till vid 1800-talets mitt, och sedan dess har hårt bröd alltmer blivit något vi köper färdigt. Länge skröt man med att tillverkningen var maskinell och mekanisk - men idag har det hantverksmässiga en högre status.

Vi äter närmare fyra kilo knäckebröd per person och år. Vanliga pålägg är kaviar, leverpastej med inlagd gurka, tunnhyvlad hårdost och prickig korv. Knäckebröd är också ett måste för många som avnjuter svensk husmanskost.

På senare år har knäckebrödet blivit trendigt också bland yngre människor - inte minst tack vare sitt höga fiberinnehåll.

Källa: GP, Wikipedia och Jordbruksverket