Hejde Knäcke startade sommaren 2009. Det första fröet till att starta ett knäckebrödsbageri i Hejde såddes av ett par bekanta. Sommargotlänningar som de är så var de nere och besökte sitt hus i Ljugarn allhelgonahelgen 2007. Vid ett besök hos dem så satt vi och samtala om allt mellan himmel och jord. Slutligen kom vi in på knäckebröd.
”Det finns inget gotländskt knäckebröd. Skall man ha ett gott knäckebröd så måste man ta med sig det ifrån Stockholm.”
Vid den tidpunkten gick jag i tankarna om vad man gör efter att jobbat drygt 20 år på KappAhl. Jag blev tvungen att sluta där då mina fötter hade tagit alltför mycket stryk efter allt gående och stående på hårda betonggolv. Efter 5 operationer konstaterade jag att det här fungerar inte längre. Och då får man för sig att starta ett knäckebrödsbageri?????!!!!!!!
Påståendet från våra bekanta i Ljugarn hade etsat sig fast och planerna på att bygga ett lokalt knäckebrödsbageri kändes allt mer inspirerande. Affärsplaner skrevs, finansiärer kontaktades och ritningar togs fram. 2008 fyllde min sambo 50 år och till den festen med 70-talet deltagare såg jag chansen att testa mitt egenutvecklade knäckebrödsrecept. Berömmen strömmade in och jag fylldes av självförtroende om att det fanns något i produkten som folk var beredda att betala för. Så efter den festen och testen startade bygget av knäckebrödsbageriet. I slutet på augusti 2009 levererade jag de första knäckebrödspåsarna till Annelies Skafferi Hemse. Andra butiker runt om på Gotland tog emot Hejde Knäcke med glädje. Det var sant, det saknades ett gotländskt knäckebröd. Många andra fantastiskt goda delikatesser, tillverkade av Gotlands alla mathantverkare, fanns det sen tidigare och nu också knäckebröd (får väl erkännas att Eskelunds var några månader före med sitt knäcke).
Brödets namn kommer från min hemsocken Hejde på Gotland, där mitt bageri också ligger. Hejde ligger på den gotländska landsbygden, ungefär 30 kilometer söder om Visby.
Min ambition med Hejde Knäcke är att leverera ett närproducerat, handgjort delikatessknäckebröd till mina kunder. Det viktigaste för mig är att råvarorna är närproducerade – men det är såklart en fördel om de även är ekologiskt odlade. Därför använder jag bara ekologiskt gotlandsmjöl i min produktion. Mjölet hämtas från Labans Kvarn i Roma.
Mycket av min inspiration får jag av mina duktiga mathantverkskollegor i nätverket Goda Gotland.
Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies. mer information
Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” nedan så samtycker du till detta.