Gotlandsråg, Vårspelt, Enkornsvete, Emmervete och Borstvete är kulturspannmål som odlats på Gotland under århundraden, några av dem redan på bronsåldern. De återupptäcktes i mitten av 1960-talet och odlas av de KRAV-certifierade odlarna i föreningen Gutekorn. Sorterna är mycket smakrika och har anpassats till de gotländska odlingsförhållandena, den kalkrika myllan och de många soltimmarna- det som ibland kallas terroir.
År 2008 bildades föreningen Gutekorn ekonomisk förening och övertog därmed sortmaterialet från Sveriges Lantbruksuniversitets försök på Hallfreda på Gotland och åtog sig att förvalta skatten från Ardre samt att förse framtida odlare med friskt utsäde. Det finns ett nyvaknat intresse för sorterna och föreningen välkomnar nya ekologiska odlare som vill föra materialet vidare. Nu efter ca 10 år så är det allt fler odlare som använder sig av de gamla gotländska kulturspannmålen som utsäde vilket medför att för varje år som går så ökar mängden tillgängligt utsäde. Dock så ska det tilläggas att de skördade volymer fortfarande är väldigt små vilket gör att dessa spannmålsodlingar måste ses som långsiktiga för att säkerställa bevarandet och framtida tillgång.